Witaminy ze względu na rozpuszczalność dzielimy na: Witaminy rozpuszczalne w wodzie: Witamina B1 Witamina B2 Witamina B5 Witamina B6 Witamina B12 Witamina PP Witamina C Biotyna Kwas foliowy Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: Witamina A Witamina D Witamina E Witamina K Mechanizm wchłaniania witamin rozpuszczalnych w wodzie: -Mają charakter lipofobowy. -Większość witamin wchłania się w jelitach na drodze dyfuzji ułatwionej przy udziale nośników zgodnie z gradientem chemicznym. -Wchłanianie witamin następuje głównie w jelicie cienkim. Mechanizm wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: -Wchłanianie wymaga obecności mieszanych miceli utworzonych z soli żółciowych i fosfolipidów. -Następnie witaminy dyfundują do enterocytów na zasadzie dyfuzji prostej. -Po wniknięciu do enterocytów, w postaci chylomikronów przedostają się do chłonki, dalej do krwi. Zaburzenia wchłaniania witamin: Przyczyną awitaminoz może być nie tylko niewystarczająca podaż, lecz również zakłócenia procesów wchłaniania (szczególne znaczenie dla chorych na anemię złośliwą). W przypadku zaburzonego wchłaniania danej witaminy, należy...