Witaminy ze względu na rozpuszczalność dzielimy na:

Witaminy rozpuszczalne w wodzie:

Witamina B1

Witamina B2

Witamina B5

Witamina B6

Witamina B12

Witamina PP

Witamina C

Biotyna

Kwas foliowy

Witaminy rozpuszczalne

w tłuszczach:

Witamina A

Witamina D

Witamina E

Witamina K

Mechanizm wchłaniania witamin rozpuszczalnych w wodzie:

-Mają charakter lipofobowy.

-Większość witamin wchłania się w jelitach na drodze dyfuzji ułatwionej przy udziale nośników zgodnie z gradientem chemicznym.

-Wchłanianie witamin następuje głównie w jelicie cienkim.

Mechanizm wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach:

-Wchłanianie wymaga obecności mieszanych miceli utworzonych z soli żółciowych i fosfolipidów.

-Następnie witaminy dyfundują do enterocytów na zasadzie dyfuzji prostej.

-Po wniknięciu do enterocytów, w postaci chylomikronów przedostają się do chłonki, dalej do krwi.

Zaburzenia wchłaniania witamin:

Przyczyną awitaminoz może być nie tylko niewystarczająca podaż, lecz również zakłócenia procesów wchłaniania (szczególne znaczenie dla chorych na anemię złośliwą).

W przypadku zaburzonego wchłaniania danej witaminy, należy podać ją drogą iniekcji.

Upośledzenie wchłaniania witaminy B12:

B12 – awitaminoza – anemia złośliwa

Anemia złośliwa często związana jest z niedoborem czynnika Castle’a.

Przyczyną może być atrofia błony śluzowej żołądka.

Zaburzenia wchłaniania innych witamin:

Niedobory witamin mogą nastąpić na skutek przewlekłych chorób jelit.

Kwas foliowy – zaobserwowano, że jedną z przyczyn anemii megaloblastycznej może być upośledzenie wchłaniania.

Niedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach mogą nastąpić na skutek zaburzeń wchłaniania tłuszczów i towarzyszącej im biegunki tłuszczowej.