I ZAKRES PRZETWÓRSTWA ZBOŻOWEGO Zboża są grupą roślin uprawnych, o podobnych właściwościach, należą do rodziny traw; są uprawiane w celu uzyskania plonu ziarna, którego głównym składnikiem jest skrobia. 1. Surowcem przemysłu zbożowego są /rys.1/: żyto, pszenica, jęczmień, owies, kukurydza, proso, gryka / produkowane w kraju/ oraz importowany ryż. 2. Przemysł zbożowy produkuje następujące asortymenty produktów: • mąki: żytnie, jęczmienne, owsiane, pszenne, kukurydziane • kasze: jęczmienne, jaglane, gryczane, owsiane, pszenne, kukurydziane • otręby; • płatki: owsiane, ryżowe; • mąki specjalne: razowa, sitkowa, niskoenergetyczna itp.; • zmodyfikowane produkty zbożowe: - preparowane ziarna zboża /ekspandowane/ - preparowane przetwory śniadaniowe - instantyzowane mąki, kaszki; - dietetyczne wyroby zbożowe /kleiki, płatki, zarodki pszenne/ - błyskawiczne kaszki manny preparowane • makarony; • mieszanki paszowe; • słomę wykorzystywaną na paszę i ściółkę Ziarno jest użytkowane również w krochmalnictwie, gorzelnictwie i piwowarstwie. Przemysł zbożowy przetwarza też niewielkie ilości roślin strączkowych (groch). Proces produkcyjny odbywa się w zakładach przetwórstwa zbóż takich jak: młyny- zakłady, w których odbywa się przemiał ziarna na mąkę i kaszkę mannę. II Zarys procesu produkcyjnego mąki Przemiał zboża na mąkę obejmuje dwie zasadnicze fazy: 1. Przygotowanie zboża do przemiału polegające na ocenie wartości technologicznej, wstępnym czyszczeniu, przygotowaniu mieszanek przemiałowych, czyszczeniu właściwym i doprawianiu ziarna. 2. Przemiał właściwy polegający na śrutowaniu, odsiewaniu, sortowaniu produktów przemiału. Rys nr 2 przedstawia kolejność czynności podczas przemiału zboża na mąkę. Przemiał zboża na mąkę odbywa się w młynach. Kaszarnie – zakłady ,w których ziarno zbożowe po oczyszczeniu poddaje się obłuskiwaniu oraz wydzielaniu plewki i okrywy owocowo- nasiennej. Ziarno może pozostać całe lub być krajane, łamane, obtaczane. Płatkarnie – zakłady, które przerabiają ziarno zboża na płatki po uprzednim oczyszczeniu i obłuszczeniu ziarna. Makaroniarnie – z kaszki lub mąki makaronowej / semoliny/ produkuje się różne gatunki makaronu. Grochownie – zakłady produkujące łuszczony groch w postaci polerowanych całych ziarn lub ich połówek, ewentualnie kaszę, mąkę, płatki z grochu. III Przygotowanie ziarna do przemiału 1. Ocena ziarna – określamy wartość technologiczną i przemiałową ziarna. Oznaczamy wilgotność, zapach, barwę, porost, zanieczyszczenia, porażenie szkodnikami, gluten / pszenica/. 2. Czyszczenie wstępne- za pomocą sit i wialni rys 3 • Sita o dużych...