ESTRY - to związki chemiczne, które powstają w wyniku działania kwasu na alkohol.

Reakcja ta nosi nazwę estryfikacji. Przebiega w środowisku kwaśnym - w obecności stężonego kwasu siarkowego (VI). Ogólnie można ją zapisać:

KWAS + ALKOHOL --> ESTER + WODA

Estry są podstawowymi składnikami zapachów kwiatów, owoców i ziół.

Około 6000 różnych estrów znaleziono w tych produktach.

Estry kwasów karboksylowych, stanowią największą grupę estrów np. octan etylu CH3COOC2H5 estry kwasów sulfonowych np. benzenosulfonian metylu C6H5SO2CH3, oraz estry tlenowych kwasów nieorganicznych. Estry kwasów karboksylowych są związkami szeroko rozpowszechnionymi w przyrodzie. Liczne estry nadają charakterystyczne zapachy olejkom roślinnym i owocom, w związku z czym używa się ich do wyrobu syntetycznych esencji zapachowych.

I tak m. in. :

butanian linalolu- brzoskwinia

mrówczan linalolu- jabłko, brzoskwinia

octan mentolu- mięta pieprzowa

antranilan metylu- winogrono, jaśmin

benzoesan metylu- owocowy, jagodlin

octan metylobenzylu- wiśnia

butanian metylu- ananas, jabłko