Prawidłowe odżywianie polega na dostarczeniu organizmowi niezbędnych składników odżywczych a tym samym energii i substancji potrzebnych do utrzymania zdrowia oraz wszystkich funkcji naszego organizmu. Prawidłowe odżywianie to także regularność posiłków - ich liczba i rozłożenie w ciągu dnia. Dzieci i młodzież powinny spożywać średnio 4-5 posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach dnia. Rzadsze spożywanie posiłków niż 3 w ciągu dnia powoduje obniżenie stężenia glukozy we krwi (hipoglikemię), co powoduje uczucie głodu, zmęczenia, pogarsza koncentrację uwagi. Czasem mogą wystąpić bóle brzucha i inne dolegliwości. Przeprowadzone badania dotyczące odżywiania się społeczeństwa mówią, że w naszych dietach jest brak warzyw, owoców i nabiału, natomiast jemy zbyt dużo produktów zbożowych, ziemniaków, tłuszczu oraz cukru. Te błędy żywieniowe wpływają na nasz wzrost i rozwój niezwykle niekorzystnie. Szczególnie dotyczy to dzieci i młodzieży. Nie jest, więc bez znaczenia, to co i jak często jemy. Trzeba pamiętać, że nieprawidłowy tryb odżywiania może prowadzić do różnych chorób i schorzeń. 1)Przyczyny i skutki otyłości: Przyczyny: - genetyka i predyspozycje genetyczne - styl życia - za niska aktywność fizyczna - stosowana dieta - ilość spożywanych kalorii do zapotrzebowania - choroby i zaburzenia hormonalne - stosowanie niektórych leków - problemy psychiczne - uzależnienie od jedzenia - palenie tytoniu też wpływa, ale w małej mierze Skutki: - głównie choroby serca i układu krążenia - problemy ze stawami - złe samopoczucie - niska samoocena, - zła kondycja fizyczna 2)Skutki niedożywienia Niedobór odpowiednich składników pokarmowych, w tym mikroelementów może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia oraz poziomu życia ludzi. W zależności od tego, czy niedożywienie jest lekkie czy ciężkie, może w różnym stopniu wpływać na jakość życia nawet całych społeczeństw. Osłabiony stan organizmu, będący wynikiem niedożywienia, powoduje bowiem ograniczenie możliwości fizycznej pracy zarówno przy własnym gospodarstwie domowym, jak i w celach zarobkowych. Na tym tle mogą więc rozwijać się problemy społeczno-ekonomiczne. Niedożywienie wiąże się zwykle z ubóstwem, a przyczyny tego mogą być różne. Często zdesperowani gospodarze chwytają się niewłaściwych rozwiązań rolniczych, aby tylko uzyskać jakikolwiek plon, którym mógłby wyżywić rodzinę. Takie zabiegi powodują tylko degradację gospodarstwa i stopniowe pogłębianie się ubóstwa. Niedożywienie powoduje występowanie wielu chorób, co obciąża system opieki zdrowotnej. Przyczyną często bywa polityka, nie podejmująca odpowiednich...