Wino-napoj alko otrzymywany na drodze ferm alko Z soku(moszczu) winogronowego, to sfermentowany Sok lub moszcz winogron Proces winifikacji;pezygotoewanie moszczu, Fermentacja,filtrowanie i klarowanie, Dojrzewanie i butelkowanie,kupaż(mieszanie Świeżo otrzymanych win z rownych rodzajow Winogron) Temperatura picia -Wielkie wina czerwone 17-18 -Czerwone burgundy 16-17 -Wina czerwone o dużej zawartości alko, Najbardziej złożone wina biale 14-15 -Wiekdzosc prostych winczerwonych 13-14 -Porto,madera,vin Santo i inne ciezkie Wina słodkie oraz vin Jaures 13-15 -mlode lekkie wina czerwone,zlowone Wina biale 10-12 -pozostale sherry 11 -mlode wytrawne wina biale,wina rozowe, Wina słodkie typu moelleux,likierowe I z poznych zbiorow,szampany,sherry fino 8-10 -wiekszosc win musujących 7-9 Sklad chemiczny wina Alko etylowy,ekstrakt ogolny, kwasy organiczne Nielotne,kwasy organiczne lotne,składniki Mineralne,subst białkowe,barwnikowe, aromatyczne,garbniki,gliceryna,witaminy,woda podzial win a)barwa-czerwone,rozowe,biale b)zaw cukru wytrwane do 1,5% półwytrawne od 2-4% półsłodkie od 4,5-7,5% słodkie od 8-16% c)cechy jakościowe specjalne -wina wzmocnione-dodaje się do nich spirytus Gronowy co podnosi zaw alko do 15-22% (zherry,malaga,porto) -wino musujące- wina z zawartością CO2 Dom Perigon-zakonnik,uznawany za odkrywce szamp SZAMPACY PRODUKOWANE SA NATURALNYMI METODAMI, CZYLI PODDAWANE DWUKROTNEJ FERM ORAZ PROCESOWI ZWANEMU REMUAGE ORAZ DEGORŻOWANIU CZYLI ZAMRAZANIU SZYJKI BUTELKI BY USUNAC OSAD Określenie zawarosci alkoholu w szampanie Brut-mocno wytrawny bez dodatku cukru Extra...