Wino-napoj alko otrzymywany na drodze ferm alko

Z soku(moszczu) winogronowego, to sfermentowany

Sok lub moszcz winogron

Proces winifikacji;pezygotoewanie moszczu,

Fermentacja,filtrowanie i klarowanie,

Dojrzewanie i butelkowanie,kupaż(mieszanie

Świeżo otrzymanych win z rownych rodzajow

Winogron)

Temperatura picia

-Wielkie wina czerwone 17-18

-Czerwone burgundy 16-17

-Wina czerwone o dużej zawartości alko,

Najbardziej złożone wina biale 14-15

-Wiekdzosc prostych winczerwonych 13-14

-Porto,madera,vin Santo i inne ciezkie

Wina słodkie oraz vin Jaures 13-15

-mlode lekkie wina czerwone,zlowone

Wina biale 10-12

-pozostale sherry 11

-mlode wytrawne wina biale,wina rozowe,

Wina słodkie typu moelleux,likierowe

I z poznych zbiorow,szampany,sherry fino 8-10

-wiekszosc win musujących 7-9

Sklad chemiczny wina

Alko etylowy,ekstrakt ogolny, kwasy organiczne

Nielotne,kwasy organiczne lotne,składniki

Mineralne,subst białkowe,barwnikowe,

aromatyczne,garbniki,gliceryna,witaminy,woda

podzial win

a)barwa-czerwone,rozowe,biale

b)zaw cukru

wytrwane do 1,5%

półwytrawne od 2-4%

półsłodkie od 4,5-7,5%

słodkie od 8-16%

c)cechy jakościowe specjalne

-wina wzmocnione-dodaje się do nich spirytus

Gronowy co podnosi zaw alko do 15-22%

(zherry,malaga,porto)

-wino musujące- wina z zawartością CO2

Dom Perigon-zakonnik,uznawany za odkrywce szamp

SZAMPACY PRODUKOWANE SA

NATURALNYMI METODAMI, CZYLI

PODDAWANE DWUKROTNEJ FERM

ORAZ PROCESOWI ZWANEMU REMUAGE

ORAZ DEGORŻOWANIU CZYLI ZAMRAZANIU

SZYJKI BUTELKI BY USUNAC OSAD

Określenie zawarosci alkoholu w szampanie

Brut-mocno wytrawny bez dodatku cukru

Extra sec-ekstra wytrawny z dodatkiem 1,5%cukru

Sec-wytrawny z dodatkiem 3%cukru

Demi-sec-polwytrawny z dodatkiem 5%cukru

Demi-doux-polslodki z dodatkiem 6%cukru

Doux-slodkim z dodatkiem 8%cukru

WINA ZIOLOWE-WERMUTY

Najpopularniejsze szczepy

a)czerwone-pinot nor,merlot,Sarah

b)biale-muscat,riesling,sauvignon Blanc

Ojczyzny wina;francja,wlochy,hiszpania,

Portugalia,Niemcy,Austria,USA,wegry

Surowiec wino

a)winiak

-cognac,Armagnac,hiszpanki,wloski,brandy,

Grapa,Marc de

Surowiec zboze

a)wodki

-zytnia,starka

b)whisky-irlandzka,szkocka,niemiecka,japonska

Surowiec owoce

a)owocowe-wisniowka,sliwowica,

morelowka,wiliams(gruszka)

b)wino jabłkowe/gruszkowe-calvados,eau de vie

Surowiec spirytus ziemniaczany

a)aromatyzowane jagodami jalowca-genever,gin

b) kminkiem-kminkowka,aquavit

c)anyzem-ouzi,pastisz

Surowce specyficzne

a)trzcina cukrowa-rum,cachaca

agawa,tequila