Celuloza występowanie: Jest składnikiem budulcowym ściany komórkowej roślin wyższych oraz niektórych glonów, grzybów i bakterii. W niemal czystej postaci występuje w bawełnie, włóknach lnu, juty i konopi. Przeciętne drewno zawiera 45-50% celulozy. Zastosowanie: -adsorbent stosowany w chromatografii cienkowarstwowej i kolumnowej - w produkcji tabletek i kapsułek jako substancja wypełniająca, wiążąca i rozsadzająca - jest surowcem w przemyśle włókienniczym, papierniczym, a także w produkcji materiałów wybuchowych (nitroceluloza), lakierów oraz tworzyw sztucznych

Występowanie u roślin: Skrobia jest magazynowana w owocach, nasionach, korzeniach w formie ziaren w liściach, bulwach, rdzeniu łodygi i kłączach. Szczególnie bogate w skrobię są ziarna zbóż, bulwy ziemniaka i manioku, a także (choć mniej) kolby kukurydzy. Zastosowanie: W postaci skrobi żelującej spożywczej stosowana jest jako stabilizator, zagęszczacz i środek żelujący, polecany do przygotowywania deserów, galaretek, past kremowych, pieczywa z dodatkiem cukru, soków owocowych i mleka. Jako skrobia kukurydziana wykorzystywana jest do produkcji suchego pieczywa, budyni, kremów, majonezu, sosów, zup oraz jako puder cukierniczy do wyrobu żelatynek. Skrobia znajduje zastosowanie w przemyśle włókienniczym, kosmetycznym (do wyrobu pudrów i talków), farmaceutycznym (do otrzymywania witamin i antybiotyków), do otrzymywania klejów roślinnych oraz opakowań, które nie podlegają rozkładowi biologicznemu. Skrobia zawarta w ziemniakach lub nasionach zbóż stanowi podstawowy surowiec do wyrobu alkoholu etylowego.