Anoreksja

Choroba nazywana również jadłowstrętem psychicznym. Objawia się świadomym i wyniszczającym organy wewnętrzne głodzeniem swego organizmu, co często prowadzi do śmierci .Najczęściej zapadają na nią dziewczęta w wieku od 13 do 18 roku życia.

Najważniejszą rzeczą jest ustalenie przyczyny zbyt niskiego indeksu masy ciała. Czynników jest wiele, począwszy od zbyt szybkiej przemiany materii, niedożywieniu bądź choroby genetycznej. Często powodem zbyt niskiej masy ciała jest niedobór energii, która pochodzi z węglowodanów oraz białek i tłuszczów.

Jak spożywać pokarmy

Każdy z nas ma inne zapotrzebowanie, na te składniki. Jest to sprawa indywidualna zależna od czynników antropometrycznych oraz od sposobu i warunków życia. Ludzki organizm, który zostaje pozbawiony regularnego, stałego pożywienia zaczyna niestety czerpać energię z rozpadu własnych komórek. Jeżeli to jest przyczyną niedowagi należy zwiększyć kaloryczność posiłków, pamiętając przy tym, iż przerwa pomiędzy posiłkami musi być dłuższa niż 2 godziny. Aby przytyć należy wyrównać odpowiedni poziom ilości spożywanych kalorii, dzięki temu zahamuje się ubytek masy ciała. Następnie należy zwiększyć kaloryczność pożywienia w celu odbudowania niedoborów.



Jaka dieta na przytycie?

Dieta na przytycie powinna dawać energię i być bogata w białko. Wychudzenie jest spowodowane niedoborem energii, białka i innych składników odżywczych. Jeśli spożywany pokarm nie zapewnia dostatecznej ilości energii na codzienne potrzeby, to organizm czerpie ją z rozpadu własnych tkanek, prowadząc do znacznego zmniejszenia masy ciała. Dlatego dieta stosowana przy wychudzeniu powinna być bogato-energetyczna, bogato-białkowa, obfitująca w pozostałe składniki odżywcze oraz witaminy i składniki mineralne.



Żywienie

Chorzy wychudzeni cierpią przeważnie na brak apetytu, niejednokrotnie nawet odczuwają lęk przed jedzeniem. Dlatego rozpoczynając kurację tuczącą często trzeba zaczynać od podawania bardzo niewielkich porcji, by przyzwyczaić chorego do obfitego jedzenia. Trzeba przy tym pamiętać, aby pokarmy były raczej wysokokaloryczne, a miały małą objętość. Niezmiernie ważne jest ścisłe przestrzeganie pór posiłków. Najlepsze wyniki daje kuracja, gdy liczba posiłków w ciągu dnia wynosi 5 do 6. Pożywienie powinno być smaczne i estetycznie podane — przyczynia się to bowiem do pobudzenia apetytu.



Plan działania osoby, która wychodzi z anoreksji

-Żywienie rozpocząć od przyjmowania diety niskoenergetycznej, najlepiej płynno-papkowatej (na bazie ryżu, warzyw), przechodząc w dietę obfitującą w energię, białko oraz inne składniki odżywcze i mineralne. Do diety zalecane jest włączenie odżywek białkowych i węglowodanowych dla sportowców albo osób niedożywionych.

- Tłuszcze wprowadzać do diety powoli, najlepsze będą pochodzące z takich produktów, jak: masło, śmietanka, mleko 3,5%, lody.

-Energię dostarczać z węglowodanów – produkty zalecane to miód, cukier, dżemy, a także ryż, kasze, makarony, pieczywo. Na początku niewskazany jest błonnik, może być bowiem przyczyną braku łaknienia i wzdęć.

-Pić soki wielowarzywne i owocowe (uzupełnią witaminy i sole mineralne), natomiast surówki i sałatki są gorzej trawione.