Rola w organizmie - bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, a nie rozpuszcza w wodzie.

Objawy niedoboru – to rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Objawy nadmiaru – to zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia.

Dobowe zapotrzebowanie - 8-13 mg na dobę.

Źródła - występuje w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianym, słonecznikowym), migdałach, margarynie, jajach, orzechach włoskich i ziemnych, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce i innych zielonolistnych warzywach.