W życiu codziennym związki chemiczne w większości porduktów używanych przez ludzi począwszy od żywności po leki. Prawie wszystkie związki chemiczne wywierają wpływ na naturalne czynności organizmu ludzkiego. Te które poprawiają funkcjonowanie organizmu nazywamy lekarstwami, te które szkodzą, a nawet mogą doprowadzić do śmierci nazywamy truciznami. Między tymi substancjami istnieje bardzo subtelna granica. Juz Paracelsus twierdził „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka decyduje, że jakaś substancja jest trucizną . O stopniu szkodliwości substancji chemicznej oprócz ilości decyduje jego struktura chemiczna Bardzo ważna jest również droga czyli sposób przeniknięcia do organizmu. Na sam początek trzeba wspomnieć o zastosowaniu chemii w medycynie: - chemioterapia- stosowana w walce z nowotworami (jako środek bezpośrednio zwalczający chorobę) - środki dopingujące ? pobudzające komórki mózgowe. Po ich zażyciu następuje przypływ sił. Pomagają one w osiągnięciu sukcesu sportowego, ale mogą wywołać ciężką chorobę, a nawet śmierć.(np. sterydy, środki anaboliczne) -witaminy- substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Najważniejsze: a) reguluje stan skóry i wzmacnia wzrok b)wspomaga system nerwowy i odpornościowy c)podnosi odporność organizmu d)wzmacnia żeby i kości e)wspomaga pracę serca f)wspomaga krzepliwość krwi Niektóre z nich są produkowane chemiczne, co jednoznacznie wskazuje na pozytywne skutki produkcji. Farmacja: - leki- najważniejsze zastosowanie chemii. Są to związki chemiczne pochodzenia mineralnego, roślinnego, zwierzęcego lub otrzymane na drodze syntezy chemicznej. Służą poprawie zdrowia człowieka. Środek jak najbardziej potrzebny, niestety spożywany w nadmiernych ilościach zamiast leczyć-szkodzi. Chemia w przemyśle spożywczym: Produkty chemiczne znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako środki konserwujące i ulepszacze żywności nadające kolor, smak, aromat oraz przedłużenie terminu ważności. Dzieli się je głownie na : - barwniki - konserwanty - emulgatory, zagęstniki - antyutleniacze Te z kolei dzieli się ze względu na pochodzenie: -naturalne- bezpośrednio z produktów - identyczne z naturalnymi...