W życiu codziennym związki chemiczne w większości porduktów używanych przez ludzi począwszy od żywności po leki. Prawie wszystkie związki chemiczne wywierają wpływ na naturalne czynności organizmu ludzkiego. Te które poprawiają funkcjonowanie organizmu nazywamy lekarstwami, te które szkodzą, a nawet mogą doprowadzić do śmierci nazywamy truciznami. Między tymi substancjami istnieje bardzo subtelna granica. Juz Paracelsus twierdził „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka decyduje, że jakaś substancja jest trucizną . O stopniu szkodliwości substancji chemicznej oprócz ilości decyduje jego struktura chemiczna Bardzo ważna jest również droga czyli sposób przeniknięcia do organizmu.

Na sam początek trzeba wspomnieć o zastosowaniu chemii w medycynie:

- chemioterapia- stosowana w walce z nowotworami (jako środek bezpośrednio zwalczający chorobę)

- środki dopingujące ? pobudzające komórki mózgowe. Po ich zażyciu następuje przypływ sił. Pomagają one w osiągnięciu sukcesu sportowego, ale mogą wywołać ciężką chorobę, a nawet śmierć.(np. sterydy, środki anaboliczne)

-witaminy- substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Najważniejsze:

a) reguluje stan skóry i wzmacnia wzrok

b)wspomaga system nerwowy i odpornościowy

c)podnosi odporność organizmu

d)wzmacnia żeby i kości

e)wspomaga pracę serca

f)wspomaga krzepliwość krwi

Niektóre z nich są produkowane chemiczne, co jednoznacznie wskazuje na pozytywne skutki produkcji.

Farmacja:

- leki- najważniejsze zastosowanie chemii. Są to związki chemiczne pochodzenia mineralnego, roślinnego, zwierzęcego lub otrzymane na drodze syntezy chemicznej. Służą poprawie zdrowia człowieka.

Środek jak najbardziej potrzebny, niestety spożywany w nadmiernych ilościach zamiast leczyć-szkodzi.

Chemia w przemyśle spożywczym:

Produkty chemiczne znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako środki konserwujące i ulepszacze żywności nadające kolor, smak, aromat oraz przedłużenie terminu ważności. Dzieli się je głownie na :

- barwniki

- konserwanty

- emulgatory, zagęstniki

- antyutleniacze

Te z kolei dzieli się ze względu na pochodzenie:

-naturalne- bezpośrednio z produktów

- identyczne z naturalnymi tzn. syntezowane przez człowieka, ale o identycznej strukturze chemicznej do związków naturalnych

- sztuczne- nie odpowiadające strukturze związkom występującym naturalnie.

Rozpatrując potencjalna szkodliwość trzeba powiedzieć, że masowa produkcja żywności nie jest praktycznie możliwa bez dodatków chemicznych. Wbrew powszechnym opiniom syntetyczne dodatki do żywności są bezpieczniejsze od tych naturalnych. Człowiek w ciągu roku spożywa średnie 2 kg tych dodatków i jakiekolwiek zagrożenia są sprawą dyskusyjną. Wszystkie dodatki na liście E są przebadane i uważane za bezpieczne. Jedynym zagrożeniem jest kontakt z wieloma dodatkami w stężeniach większych niż w naturalnych produktach, który może powodować alergię. Charakterystyczne dodatki do żywności:

- ksylitom E967 ? gumy do żucia

- mannitol E421 ?gumy do żucia

- Aspartam E951 - słodziki

- kwas ortofosforowy- rozpuszczający szkliwo- w coca-coli (np. E338, E340a, E340b)

Podsumowując chemia jest nieodłącznym elementem naszego życia. Mamy z nią styczność nemalżw nan stop. Jak każda dziedzina ma swje wady i zalety. Jej znajomość jes przydana, ponieważ w coraz większym stopniu staje się częścią nas.