E-SKŁADNIKI E-Liczby reprezentują określone dodatki do żywności, stosowane w przemyśle spożywczym do produkcji różnych produktów spożywczych. E-Numery te zostały sformułowane przez Europejską Wspólnotę Gospodarczą (EWG) i są powszechnie przyjęte przez przemysł spożywczy na całym świecie. E-numery są numery odniesienia przez Unię Europejską w celu ułatwienia identyfikacji dodatków do żywności. Wszystkie dodatki do żywności stosowane w Unii Europejskiej są identyfikowane za pomocą numeru E. "E" oznacza "Europy", czy "Unia Europejska". Normalnie każdego dodatku do żywności jest przypisany unikatowy numer, choć sporadycznie, związane z dodatków są podane rozszerzenie ("a", "b" lub "i", "ii") do innego numeru E. 100-199 barwniki spożywcze 200-299 konserwantów 300-399 przeciwutleniacze, fosforany, i kompleksujących 400-499 zagęszczacze, środki żelujące, fosforany, środki zwilżające, emulgatory 500-599 sole i związki pokrewne 600-699 wzmacniacze smaku 700-899 nie stosować dodatków do żywności (stosowane dodatki paszowe) 900-999 agentów powlekania powierzchni, gazy, substancje słodzące 1000-1399 różnych dodatków 1400-1499 pochodne skrobi E-numery są wykorzystywane wyłącznie do substancji dodaje się bezpośrednio do produktów spożywczych, więc zanieczyszczeń, enzymy i substancje pomocnicze, które mogą być sklasyfikowane jako dodatki w USA, nie są zawarte w e-numer systemu. Nie ma unijnej dyrektywy w sprawie etykietowania żywności, co wymaga dodatków do żywności które powinny być wymienione w składnikach produktu, gdy są one dodawane w celach technologicznych. Obejmuje to zwiększenie środków barwiących, słodzących, jak również do konserwacji, zagęszczania, emulgacji i tym podobnych. Składniki muszą być wymienione w porządku malejącym według masy, co oznacza, że zasadniczo jest blisko końca listy składników. Jednak substancji stosowanych do ochrony roślin i produktów roślinnych, aromaty i substancje dodawane jako składniki odżywcze (np. minerały, pierwiastki śladowe lub witaminy) nie muszą być zawarte w liście składników. Z tego powodu niektóre substancje, które są regulowane jako dodatki do żywności w innych krajach mogą być zwolnione z definicji dodatku do żywności w UE. Dodatki, które są zawsze pochodzenia zwierzęcego: • E120 Koszenila: czerwony kolor uzyskany z samic owadów • E441 Żelatyna: pochodzi od kości i / lub skóry bydła i / lub świń • E542 Jadalne fosfory kostne: wyciąg z kości zwierząt • E904 szelak: żywica z owadów lac Emulgatory pozwalają cieszyć się jedzeniem Jeżeli dodasz olej do wody, to te dwie ciecze nigdy się nie zmieszają. Przynajmniej do...