
DECYZJA KOMISJI z dnia 9 lutego 2006 r. zmieniająca decyzję 96/335/WE ustanawiającą wykaz i powszechne nazewnictwo składników stosowanych w produktach kosmetycznych
SEKCJA I SKŁADNIKI KOSMETYCZNE INNE NIŻ SUROWCE ZAPACHOWE I AROMATYCZNE Wprowadzenie Niniejszy wykaz został przygotowany w głównej mierze na podstawie informacji dostarczonych przez europejską branżę kosmetyczną reprezentowaną przez Europejskie Stowarzyszenie Przemysłu Kosmetycznego, Toaletowego i Perfumeryjnego (COLIPA). Wykaz obejmuje wszystkie elementy przewidziane w art. 5a dyrektywy w sprawie produktów kosmetycznych dotyczące tożsamości, typowych funkcji (typowych funkcji) oraz ograniczeń w odniesieniu do składników kosmetycznych. Składniki wymienione są w porządku alfabetycznym według nazw INCI, które łącznie stanowią powszechne nazewnictwo dla celów etykietowania w całej UE.
SEKCJA I SKŁADNIKI KOSMETYCZNE INNE NIŻ SUROWCE ZAPACHOWE I AROMATYCZNE Wprowadzenie Niniejszy wykaz został przygotowany w głównej mierze na podstawie informacji dostarczonych przez europejską branżę kosmetyczną reprezentowaną przez Europejskie Stowarzyszenie Przemysłu Kosmetycznego, Toaletowego i Perfumeryjnego (COLIPA). Wykaz obejmuje wszystkie elementy przewidziane w art. 5a dyrektywy w sprawie produktów kosmetycznych dotyczące tożsamości, typowych funkcji (typowych funkcji) oraz ograniczeń w odniesieniu do składników kosmetycznych. Składniki wymienione są w porządku alfabetycznym według nazw INCI, które łącznie stanowią powszechne nazewnictwo dla celów etykietowania w całej UE. Wykaz obejmuje następujące pola:
- Nazwa INCI Odnosi się do powszechnego nazewnictwa stosowanego w oznakowaniu składników na opakowaniach produktów kosmetycznych. Zastosowane w nazewnictwie konwencje zostały załączone. Skrót „INCI” oznacza Międzynarodowe Nazewnictwo Składników Kosmetycznych. Odnosi się do nowej terminologii opracowanej przez COLIPA w związku z potrzebą wprowadzenia prawdziwie międzynarodowego systemu. Należy zauważyć, że art. 5a dyrektywy w sprawie produktów kosmetycznych odnosi się do nazwy CTFA, która została zastąpiona przez INCI jako prawidłowe oznaczenie nazewnictwa. Nazwa INCI może dotyczyć kilku jednostek chemicznych. W przypadku barwników kosmetycznych składniki muszą być oznaczane przy użyciu numeru colour index (CI) lub nazwy wymienionej w załączniku IV, zgodnie ze wskazaniami zawartymi w art. 6 ust. 1 lit. g) dyrektywy w sprawie produktów kosmetycznych. Z tego powodu numer CI jest traktowany jako nazwa INCI dla tych składników.
- Nazwa INN Skrót odnosi się do nazwy International Non-Proprietery Name, zalecanej przez Światową Organizację Zdrowia. Tam, gdzie było to stosowne, nazwę tę umieszczono w wykazie.
- Nazwa Ph. Eur. Skrót odnosi się do nazwy w Farmakopei Europejskiej. Tam, gdzie było to stosowne, nazwy Ph. Eur. umieszczono w wykazie.
- Numer CAS Skrót odnosi się do numeru kodu opracowanego przez Chemical Abstracts Service. Numer CAS jest stosowanym na całym świecie kodem umożliwiającym identyfikację substancji chemicznych. Umieszczono go w wykazie, jeśli był dostępny. 5.4.2006 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 97/3
- Numer EINECS/ELINCS Odnosi się do kodu numerycznego podanego w Europejskim Wykazie Istniejących Substancji o Znaczeniu Komercyjnym (EINECS) dla istniejących substancji chemicznych lub w Europejskim Katalogu Notyfikowanych Substancji Chemicznych (ELINCS) dla nowych substancji chemicznych. Tam, gdzie było to stosowne, umieszczono go w wykazie.
- Nazwa związku chemicznego/IUPAC Pole to zawiera nazwę związku chemicznego i nazwę IUPAC (Międzynarodowej Unii Chemii Czystej i Stosowanej). Obejmuje nazwy EINECS, w nazewnictwie których wykorzystano nazwy IUPAC, lub nazwy CAS, które umożliwiają jasną i prawidłową identyfikację składnika. Obydwie pozycje połączono w celu uniknięcia powtórzeń.
- Ograniczenie Pole to dotyczy składników objętych załącznikami do dyrektywy w sprawie produktów kosmetycznych, w formacie skróconym (na przykład „III/I, 16” oznacza załącznik III, część I, nr 16). Wykaz obejmuje wszelkie odniesienia do załączników aż do dyrektywy Komisji 2000/11/WE dostosowującej załączniki dyrektywy w sprawie produktów kosmetycznych do postępu technicznego, włącznie. Jednakże skreślono substancje zakazane z dyrektyw 2002/34/WE, 2004/93/WE, 2005/42/WE i 2005/80/WE. W związku z dostosowywaniem załączników do tej dyrektywy do postępu technicznego konieczna będzie systematyczna aktualizacja tego pola.
- Funkcja Pole to dotyczy typowej funkcji (typowych funkcji) składnika stosowanego w produktach kosmetycznych; jeden składnik może mieć kilka funkcji. Wymienione w wykazie funkcje zostały zdefiniowane w następujący sposób: ŚCIERAJĄCA Usuwa materiał z różnych powierzchni ciała albo wspomaga mechaniczne czyszczenie zębów lub zwiększa połysk. WCHŁANIAJĄCA Wchłania substancje rozpuszczalne w wodzie i/lub oleju, które są rozpuszczone lub dobrze zdyspergowane. PRZECIWZBRYLAJĄCA Pozwala na swobodny przepływ cząsteczek stałych, w ten sposób zapobiegając zlepianiu się produktów kosmetycznych w proszku w bryłę lub zbitą masę. ANTYKOROZYJNA Zapobiega korozji opakowania. PRZECIWŁUPIEŻOWA Pomaga w zwalczaniu łupieżu. PRZECIWPIENIĄCA Tłumi pianę podczas produkcji lub zmniejsza tendencję wyrobów gotowych do tworzenia piany. PRZECIWDROBNOUSTROJOWA Pomaga zapobiegać rozwojowi drobnoustrojów na skórze. L 97/4 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej
