Żywność GMO

Żywność genetycznie zmodyfikowana oznacza żywność zawierającą lub wyprodukowaną z GMO, czyli genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Według naukowców, wprowadzenie na rynek tego typu produktów wiąże się z wieloma korzyściami ekonomicznymi i zdrowotnymi. Ich zastosowanie budzi jednak wątpliwości wśród opinii publicznej. W mojej pracy przedstawię pozytywy i negatywy żywności GMO. Postaram się udowodnić, iż mimo wielu wad jest ona nam bardzo potrzebna. Niektórzy przeciwnicy GMO twierdzą, że modyfikacje genetyczne stanowią zagrożenie dla innych organizmów oraz są ingerencją w prawa natury.

Żywność genetycznie zmodyfikowana oznacza żywność zawierającą lub wyprodukowaną z GMO, czyli genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Według naukowców, wprowadzenie na rynek tego typu produktów wiąże się z wieloma korzyściami ekonomicznymi i zdrowotnymi. Ich zastosowanie budzi jednak wątpliwości wśród opinii publicznej. W mojej pracy przedstawię pozytywy i negatywy żywności GMO. Postaram się udowodnić, iż mimo wielu wad jest ona nam bardzo potrzebna. Niektórzy przeciwnicy GMO twierdzą, że modyfikacje genetyczne stanowią zagrożenie dla innych organizmów oraz są ingerencją w prawa natury. Uważają, że żywność ta jest niebezpieczna dla zdrowia. Jedynym słusznym argumentem przeciwników GMO jest fakt, iż z czasem stosowanie GMO będzie wymagało coraz większego zużycia środków ochrony roślin ze względu na pojawienie się „superszkodników” i „superchwastów”. Chciałabym zwrócić uwagę na to, że modyfikacje genetyczne nie są niczym nowym. Człowiek wprowadził je już za pomocą klasycznych metod hodowlanych. Kolejnym argumentem jest brak dowodów na negatywny wpływ GMO na inne organizmy. Żywność pochodząca z odmian transgenicznych jest zdrowsza i bezpieczniejsza. Poddaje się ją szczegółowym badaniom, których żywność otrzymywana tradycyjnie przeważnie nie przechodzi. Uzyskiwanie GMO jest niezwykle ważnym osiągnięciem technologicznym, przynoszącym obecnie wiele pożytku. W przyszłości może nawet przezwyciężyć niektóre problemy cywilizacyjne (tj: głód, choroby, skażenia środowiska). Stosowanie GMO jest proekologiczne. Uprawy roślin odpornych na szkodniki i chwasty pozwalają na używanie do ich ochrony mniejszej ilości toksycznych środków. Podsumowując, żywność zmodyfikowana genetycznie to dobrodziejstwo. Jest zdrowsza oraz często posiada lepsze walory smakowe i zapachowe od tej tradycyjnej.