Biotechnologia tradycyjna i w ochronie środowiska

Biotechnologia tradycyjna Biotechnologia- dyscyplina naukowa zajmująca się wykorzystaniem organizmów, wirusów i ich składników do celów praktycznych Biotechnologia tradycyjna- wykorzystuje naturalnie występujące w przyrodzie organizmy lub produkowane przez nie substancje. Ich dobór odbywa się poprzez selekcję sztuczną Selekcja sztuczna- dobór osobników do rozrodu, dokonywany przez człowieka w celu uzyskania odpowiedniej cechy użytkowej u osobników potomnych Biotechnologia nowoczesna- wykorzystuje organizmy, komórki czy enzymy, które są zmodyfikowane za pomocą technik inżynierii genetycznej Inżynieria genetyczna- dziedzina genetyki umożliwiająca zmienianie genomów w taki sposób, by uzyskać organizmy o wybranych cechach Fermentacja- (b.

Biotechnologia tradycyjna Biotechnologia- dyscyplina naukowa zajmująca się wykorzystaniem organizmów, wirusów i ich składników do celów praktycznych Biotechnologia tradycyjna- wykorzystuje naturalnie występujące w przyrodzie organizmy lub produkowane przez nie substancje. Ich dobór odbywa się poprzez selekcję sztuczną Selekcja sztuczna- dobór osobników do rozrodu, dokonywany przez człowieka w celu uzyskania odpowiedniej cechy użytkowej u osobników potomnych Biotechnologia nowoczesna- wykorzystuje organizmy, komórki czy enzymy, które są zmodyfikowane za pomocą technik inżynierii genetycznej Inżynieria genetyczna- dziedzina genetyki umożliwiająca zmienianie genomów w taki sposób, by uzyskać organizmy o wybranych cechach Fermentacja- (b.tr.) przemiany enzymatyczne związków przeprowadzane przez mikroorganizmy w warunkach beztlenowych Fermentacja mlekowa- proces beztlenowy, podczas którego bakterie mlekowe rozkładają cukier do kwasu mlekowego Fermentacja etanolowa- zachodzi za sprawą drożdży, które rozkładają cukier na alkohol i tlenek węgla (IV). W jej wyniku grzyby uzyskują energię Destylacja- proces rozdzielania ciekłej mieszaniny związków chemicznych przez odparowanie, następnie skroplenie kolejno jej składników; w przemyśle spirytusowym pozwala na oddzielnie alkoholu od innych składników Produkcja piwa- źródłem cukrów jest jęczmień, a pozostałe składniki to chmiel, woda i odpowiedni szczep drożdży Szczep- osobniki danego gatunku o taki samym genotypie, odznaczające się jednakowymi cechami Produkcja wina- źródłem cukrów są rozdrobnione owoce, przede wszystkim winogrona; fermentację przeprowadzają drożdże dobierane przez selekcję sztuczną lub nadaje im się korzystne cechy dzięki inżynierii genetycznej Produkcja wysokoprocentowych destylowanych napojów alkoholowych- źródłem cukrów są różne gatunki roślin. Produkt fermentacji drożdżowej jest destylowany, aby uzyskać wysokie stężenie alkoholu Wyrób chleba lub ciasta- fermentacja drożdżowa wytwarza tlenek węgla (IV), który spulchnia ciasto Produkcja kefiru- fermentacja mlekowa lub etanolowa Biotechnologia w ochronie środowiska Uzyskiwanie energii z rozpadu substancji- cecha metabolizmu organizmów, przeważnie bakterii, wykorzystywana w ochronie środowiska i ludzi przed szkodliwymi substancjami Odpady komunalne- odpady powstające w gospodarstwach domowych, a także podobne do nich składem odpady przemysłowe niezawierające substancji toksycznych Oczyszczanie biologiczne- oczyszczanie ścieków przy użyciu organizmów, przeprowadzane w oczyszczalni ścieków, w specjalnym zbiorniku z nieruchomym złożem (zawierającym kamienie, żużel, koks, kształtki z tworzyw sztucznych lub ceramicznych) Materiał biologiczny- materiał osadzony na nieruchomym złożu (zawierający bakterie, grzyby, protisty, larwy owadów) Złoże biologiczne- nieruchome złoże z materiałem biologicznym Osad czynny- zawiesina, w której znajdują się organizmy (osad czynny =/= złoże biologiczne) Biofiltr- filtr oczyszczający powietrze, dzięki warstwie materiału porowatego zasiedlonego przez mikroorganizmy, które rozkładają zanieczyszczenia do związków prostych tj. woda i tlenek węgla (IV) Utylizacja- wykorzystywanie odpadów jako surowców do dalszego przerobu Kompostowanie- rozkładanie resztek roślin przez bakterie oraz grzyby oddychające tlenowo, podczas którego części roślin ulegają rozkładowi do tlenku węgla (IV), wody, azotanów, siarczanów, fosforanów i innych związków prostych Kompost- powstałe w wyniku kompostowania, trudniej rozkładalne szczątki roślin, przekształcane w substancje wielkocząsteczkowe; jest stosowany jako nawóz Fermentacja metanowa- rozkład związków organicznych przez mikroorganizmy oddychające beztlenowo, w którego wyniku powstaje biogaz Biogaz- mieszanina gazów, głównie metanu i tlenku węgla (IV), będąca źródłem energii