DIETA DLA DZIECKA W WIEKU 3 LAT Z BIEGUNKĄ

DIETA DLA DZIECKA W WIEKU 3 LAT Z BIEGUNKĄ I DZIEŃ PRODUKTY WAGA [g] BIAŁKO TŁUSZCZ WĘGLOWODANY WITAMINA D3 ŻELAZO WAPŃ Śniadanie I Kaszka manna 20 1,74 0,26 15,34 0 0,18 3,4 Mleko chude 200 6,6 6,4 9,6 0,06 0,2 236 Cukier 5 0 0 4,99 0 0 0,05 Kajzerka 25 1,87 0,9 14,85 0,027 0,27 4 Masło extra 4 0,028 3,3 0,028 0,0304 0,004 0,64 Pasztet domowy 15 1,005 3,16 0,54 0,148 0,22 6,3 Ketchup 10 0,18 0,01 2,22 0 0,14 2,7 Herbata 200 0,15 0 0 0 0,15 7,5 Cytryna 51,74 0,04 0,015 0,475 0 0,03 2

DIETA DLA DZIECKA W WIEKU 3 LAT Z BIEGUNKĄ

I DZIEŃ PRODUKTY WAGA [g] BIAŁKO TŁUSZCZ WĘGLOWODANY WITAMINA D3 ŻELAZO WAPŃ

Śniadanie I Kaszka manna 20 1,74 0,26 15,34 0 0,18 3,4 Mleko chude 200 6,6 6,4 9,6 0,06 0,2 236 Cukier 5 0 0 4,99 0 0 0,05 Kajzerka 25 1,87 0,9 14,85 0,027 0,27 4 Masło extra 4 0,028 3,3 0,028 0,0304 0,004 0,64 Pasztet domowy 15 1,005 3,16 0,54 0,148 0,22 6,3 Ketchup 10 0,18 0,01 2,22 0 0,14 2,7 Herbata 200 0,15 0 0 0 0,15 7,5 Cytryna 51,74 0,04 0,015 0,475 0 0,03 2

Śniadanie II Biszkopty 30 2,46 1,29 20,13 0,177 0,39 8,1 Serek waniliowy homogenizowany 100 16,8 4,2 13,3 0,08 0,2 85 Sok pomarańczowy 200 1,2 0,2 19,8 0 0,8 16

obiad Zupa pomidorowa 200 2,0 0,2 4,2 0 0,6 18 Makaron 60 6,9 1,56 46,44 0,108 0,84 14,4 Ziemniaki z wody 60 1,14 0,06 10,98 0 0,3 2,4 Mięso mielone 60 9,6 13,02 0 0,42 0,66 3 Jajko do mięsa 3 0,375 0,29 0,018 0,051 0,066 1,41 Olej rzepakowy 4 0 4 0 0 0 0 Surówka z kapusty pekińskiej 20 0,24 0,04 0,64 0 0,06 9 Oliwa do surówki 1 0 3,9 0,008 0 0,016 0 Kompot z jabłek 200 4,4 1 57,4 0 0,4 6

podwieczorek Krążki z ryżu preparowanego 10 0,63 0,16 8,41 0 0,06 0,6 Jogurt jagodowy pitny 200 7,4 3 17,6 0,02 0,4 168

kolacja Jajko 50 6,25 4,85 0,3 0,85 1,1 23,5 Bułka kajzerka 25 1,87 0,9 14,85 0,027 0,27 4 Masło śmietankowe 7 0,077 5,14 0,077 0,0504 0,007 0,84 Banan 50 0,5 0,15 11,75 0 0,2 3 Herbata 200 0,15 0 0 0 0,15 7,5 Cukier 5 0 0 4,9 0 0 0,85 RAZEM: 1969 73,63 58,005 278,846 2,048 7,709 634,19

II Dzień PRODUKTY WAGA [g] BIAŁKO TŁUSZCZ WĘGLOWODANY WITAMINA D µg ŻELAZO mg WAPŃ mg I śniadanie kakao na chudym mleku 200 3,7 1,5 24,2 0,02 0,2 134 sucharek 10 1,7 0,28 10,86 0 2,6 3,2 II śniadanie sucharek 10 1,7 0,28 10,86 0 2,6 3,2 mus jabłkowy 200 4 0,4 24,2 0 0,4 6 herbata gorzka 200 0,2 0 0 0 0,2 10 Obiad mięso z kurczaka gotowane 50 10,75 6,5 0 0,82 0,2 2,5 zupa jarzynowa 200 3,4 3,6 12,4 0,1 0,8 34 Podwieczorek biszkopt 10 0,82 1,1 7,68 0,006 0,13 3,5 mus jabłkowy 200 4 0,4 24,2 0 0,4 6 Kolacja pszenna bułka 50 0,24 1,8 24,3 0 0,2 8 masło 2 0,014 1,47 0,022 0,014 0,002 0,24 chudy twarożek 40 4,92 1,72 1,32 0,036 0,004 32 herbata rumiankowa 200 0,2 0 0 0 0,2 10 RAZEM: 35,64 19,05 140,04 0,99 7,93 246,64

III Dzień

Śniadanie I PRODUKTY WAGA [g] BIAŁKO TŁUSZCZ WĘGLOWODANY WITAMINA D3 ŻELAZO WAPŃ Mleko chude 200 6,6 6,4 9,6 0,06 0,2 236 Płatki kukurydziane 25 1,72 0,62 20,9 0 0,2 2 Chleb słonecznikowy, mieszany 25 1,6 1,12 12,3 0 0,45 7 Masło extra 5 0,035 4,1 0,035 0,038 0,005 0,8 Polędwica sopocka 10 1,99 0,91 0,09 0,049 0,11 1,5 Papryka czerwona 25 0,32 0,12 1,65 0 0,15 3,2 Sałata 10 0,14 0,02 0,29 0 0,07 2,4 Herbata 150 0,15 0 0 0 0,15 7,5 Cytryna 5 0,04 0,015 0,475 0 0,03 2

Śniadanie II Jogurt naturalny 2% 120 5,16 2,4 7,44 0,036 0,12 204 Truskawki 50 0,35 0,2 3,6 0 0,35 13 cukier 5 0 0 4,99 0 0 0,05

obiad Barszcz Ukraiński 95 1,99 2,56 6,17 0,08 0,57 21,85 Dorsz Saute 60 9,9 0,18 0 0,6 0,36 4,2 Szpinak 60 1,56 0,24 1,8 0 1,68 55,8 Ziemniaki z wody 60 1,14 0,06 10,98 0 0,3 2,4 Kompot z wiśni 200 0,4 0,2 34,6 0 0,2 6

podwieczorek Herbatniki 30 2,46 3,3 23,04 0,018 0,39 10,5 Kiwi 70 0,63 0,35 9,73 0 0,28 17,5 Herbata owocowa 200 0,15 0 0 0 0,15 7,5 kolacja Risotto z mięsem i warzywami 170 11,22 17 31,11 0,4 1,02 30,6 Sok marchwiowo-jabłkowy 200 1 0,6 24,6 0 0,6 30 RAZEM : 1775 48,555 40,395 202,71 1,281 10,385 665,8

Dziecko w czasie biegunki traci bardzo dużo energii i jest osłabione dlatego ważne jest aby dieta zawierała dużo węglowodanów z produktów łatwo przyswajanych w czasie biegunki. Na początku zaleca się pokarmy lekkostrawne, działające łagodząco na przewód pokarmowy , a także zagęszczające stolec i stabilizujące florę bakteryjną. Nie podajemy żadnych tłustych, smażonych potraw, surowych warzyw i owoców. Najlepiej podawać posiłki często, ale w małych porcjach. Największym zagrożeniem dla chorego dziecka jest odwodnienie. W trakcie biegunki następuje duża utrata wody i tzw. elektrolitów (np. sodu, potasu, magnezu). Do nawadniania podczas j biegunki nadają się płyny, które można nabyć aptece np. Gastrolit. Ponadto można stosować inne powszechnie dostępne płyny, np. niegazowaną wodę źródlaną, osłodzone glukozą herbatki, jogurty, mus i kompot, marchwiankę, zupy najlepiej lekko posolone. Dziecko może pić bez ograniczeń. Orientacyjnie po oddaniu każdego wolnego stolca dziecko powinno otrzymać od pół do całego kubka płynu.
Nie zaleca się natomiast stosowania Coca-coli, ani innych mocno słodzonych napoi. Nie tylko nie zawierają bezcennych mikroelementów, ale co gorsze mogą stać się dodatkową przyczyną biegunki, ze względu na wysoką zawartość cukru (sacharozy).