Chemia w moim życiu

Samo słowo ?chemia? budzi w ludziach niechęć, ponieważ kojarzy się tylko ze skomplikowanymi wzorami, zawiłymi równaniami reakcji, z pozoru zupełnie niepotrzebnymi definicjami, a jest inaczej. Rola chemii w naszym życiu jest nie do przecenienia. Wszystko co nas otacza jest ?z czegoś zrobione?, a to są właśnie substancje chemiczne. Na sam początek trzeba wspomnieć o zastosowaniu chemii w medycynie: chemioterapia- stosowana w walce z nowotworami (jako środek bezpośrednio zwalczający chorobę) środki dopingujące ?

Samo słowo ?chemia? budzi w ludziach niechęć, ponieważ kojarzy się tylko ze skomplikowanymi wzorami, zawiłymi równaniami reakcji, z pozoru zupełnie niepotrzebnymi definicjami, a jest inaczej. Rola chemii w naszym życiu jest nie do przecenienia. Wszystko co nas otacza jest ?z czegoś zrobione?, a to są właśnie substancje chemiczne.

Na sam początek trzeba wspomnieć o zastosowaniu chemii w medycynie:

  • chemioterapia- stosowana w walce z nowotworami (jako środek bezpośrednio zwalczający chorobę)

  • środki dopingujące ? pobudzające komórki mózgowe. Po ich zażyciu następuje przypływ sił. Pomagają one w osiągnięciu sukcesu sportowego, ale mogą wywołać ciężką chorobę, a nawet śmierć.(np. sterydy, środki anaboliczne)

-witaminy- substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Najważniejsze: A- reguluje stan skóry i wzmacnia wzrok B ? wspomaga system nerwowy i odpornościowy C ? podnosi odporność organizmu D ? wzmacnia żeby i kości E ? wspomaga pracę serca K ? wspomaga krzepliwość krwi

Niektóre z nich są produkowane chemiczne, co jednoznacznie wskazuje na pozytywne skutki produkcji.

  • farmacja:
  • leki ? najważniejsze zastosowanie chemii. Są to związki chemiczne pochodzenia mineralnego, roślinnego, zwierzęcego lub otrzymane na drodze syntezy chemicznej. Służą poprawie zdrowia człowieka. Środek jak najbardziej potrzebny, niestety spożywany w nadmiernych ilościach zamiast leczyć ? szkodzi.

Chemia w przemyśle spożywczym:

Produkty chemiczne znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako środki konserwujące i ulepszacze żywności nadające kolor, smak, aromat oraz przedłużenie terminu ważności. Dzieli się je głownie na :

  • barwniki
  • konserwanty
  • emulgatory, zagęstniki
  • antyutleniacze Te z kolei dzieli się ze względu na pochodzenie: -naturalne ? bezpośrednio z produktów
  • identyczne z naturalnymi tzn. syntezowane przez człowieka, ale o identycznej strukturze chemicznej do związków naturalnych
  • sztuczne ? nie odpowiadające strukturze związkom występującym naturalnie.

Rozpatrując potencjalna szkodliwość trzeba powiedzieć, że masowa produkcja żywności nie jest praktycznie możliwa bez dodatków chemicznych. Wbrew powszechnym opiniom syntetyczne dodatki do żywności są bezpieczniejsze od tych naturalnych. Człowiek w ciągu roku spożywa średnie 2 kg tych dodatków i jakiekolwiek zagrożenia są sprawą dyskusyjną. Wszystkie dodatki na liście E są przebadane i uważane za bezpieczne. Jedynym zagrożeniem jest kontakt z wieloma dodatkami w stężeniach większych niż w naturalnych produktach, który może powodować alergię. Charakterystyczne dodatki do żywności:

  • ksylitom E967 ? gumy do żucia
  • mannitol E421 ?gumy do żucia
  • Aspartam E951 - słodziki
  • kwas ortofosforowy ? rozpuszczający szkliwo- w coca-coli (np. E338, E340a, E340b)