Znaczenie białek w organizmie

Białka stanowią jeden z podstawowych składników pokarmowych. Są one materiałem zużywanym do budowy tkanek każdego organizmu żywego. Należy pamiętać, że każdego dnia część komórek budujących organizm obumiera, inne się dzielą i muszą odbudowywać własne struktury, enzymy itp. Do tego celu są im niezbędne białka, które należy dostarczyć z pokarmem. Jeśli nie będziemy dostarczać organizmowi właściwej ilości oraz jakości białek, wówczas może dojść do zachwiania panującej w nim równowagi, zakłócenia procesów syntezy i może rozwinąć się choroba.

Białka stanowią jeden z podstawowych składników pokarmowych. Są one materiałem zużywanym do budowy tkanek każdego organizmu żywego. Należy pamiętać, że każdego dnia część komórek budujących organizm obumiera, inne się dzielą i muszą odbudowywać własne struktury, enzymy itp. Do tego celu są im niezbędne białka, które należy dostarczyć z pokarmem. Jeśli nie będziemy dostarczać organizmowi właściwej ilości oraz jakości białek, wówczas może dojść do zachwiania panującej w nim równowagi, zakłócenia procesów syntezy i może rozwinąć się choroba. Szczególnie dzieci oraz młodzież, będące w fazie intensywnego wzrostu powinny zwracać uwagę na to co jedzą. Nieodpowiednia dieta w ich przypadku może stać się przyczyną osłabienia układu immunologicznego, zwiększenia częstości zachorowań, zahamowania rozwoju intelektualnego, a nawet zahamowania procesów wzrostowych. Ogólnie wiadomo, że dzieci, w których diecie nie ma odpowiedniej ilości białka i kalorii wykazują słabszy rozwój psychiczny oraz fizyczny. Braki białka w diecie są niebezpieczne także dla osób dorosłych. Podobnie jak u dzieci niedomiar białka może zaburzyć cały szereg czynności zachodzących w organizmie. Może się obniżyć wydolność psychiczną oraz fizyczną. Ludzie odżywiający się źle częściej chorują są ospali i szybko się męczą. Niebezpieczne dla organizmu jest także zjadanie zbyt dużych ilości białek, w szczególności pochodzenia zwierzęcego. Jeśli przekroczymy należne (fizjologiczne)zapotrzebowanie organizmu na białko, musimy się liczyć, że nasz organizm się zbuntuje. Nadmiar białek może być przyczyną uszkodzenia układu wydalniczego, a zwłaszcza nerek oraz zmian w funkcjonowaniu układu pokarmowego, w szczególności wątroby. Biorąc pod uwagę źródło, z którego pozyskujemy proteiny, możemy je podzielić na roślinne oraz zwierzęce. Idealnym dal człowieka białkiem jest białko jaja kurzego. Zawiera ono każdy z 22 aminokwasów, w odpowiednich proporcjach i ilości. Także inne białka zwierzęce są pełnowartościowe. Dobrze jest więc urozmaicać swoją dietą takimi produktami jak: mleko, jogurty, kefiry, sery, mięso, ryby. Jeżeli dane białko zawiera osiem aminokwasów egzogennych to mówimy wówczas, że jest ono pełnowartościowe. Aminokwasy egzogenne to takie, których nie jesteśmy w stanie sami syntetyzować i dlatego musimy je dostarczać w pokarmami. Należy podkreślić, że odpowiednie dla ludzi proporcje aminokwasów znajdują się w większości przypadków w białkach pochodzenie zwierzęcego. Białka produkowane przez rośliny zazwyczaj nie zawierają wszystkich niezbędnych nam aminokwasów i z tego powodu nazywamy je niepełnowartościowymi. Wyjątek stanowią białka zmagazynowane w nasionach roślin strączkowych, czy soi. Organizm ludzki funkcjonuje najlepiej, gdy dostarcza się mu białek pozyskiwanych z różnych źródeł. Dlatego dobrze jest tak komponować posiłki, aby zawierały one zarówno elementy pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Jako przykład takiego posiłku można podać łatwy w przygotowaniu zestaw śniadaniowy, czyli muesli z wielozbożowymi płatkami z dodatkiem mleka albo jogurtu.