Pojęcia z placówek żywienia

Zakład gastronomiczny To jednostka prowadząca działalność gastronomiczną, czyli zajmująca się żywnością ( jej przetwarzaniem, wprowadzeniem do obrotu, przygotowaniem lub dostarczaniem konsumentowi. Gospodarstwo domowe jest społeczną jednostka organizacyjną. Zazwyczaj jest ono utożsamiane z rodzina. Często zdarza się, że dwie rodziny prowadzą jedno gospodarstwo domowe. Materiałoznawstwo Jest to dziedzina wiedzy technicznej badająca i opisująca właściwości chemiczne i fizyczne oraz możliwości wykorzystywania materiałów ( tworzyw) do wytwarzania produktów o wyższym stopniu zaawansowania technicznego oraz konkretnych zastosowaniu w różnych dziedzinach działalności człowieka.

Zakład gastronomiczny To jednostka prowadząca działalność gastronomiczną, czyli zajmująca się żywnością ( jej przetwarzaniem, wprowadzeniem do obrotu, przygotowaniem lub dostarczaniem konsumentowi. Gospodarstwo domowe jest społeczną jednostka organizacyjną. Zazwyczaj jest ono utożsamiane z rodzina. Często zdarza się, że dwie rodziny prowadzą jedno gospodarstwo domowe. Materiałoznawstwo Jest to dziedzina wiedzy technicznej badająca i opisująca właściwości chemiczne i fizyczne oraz możliwości wykorzystywania materiałów ( tworzyw) do wytwarzania produktów o wyższym stopniu zaawansowania technicznego oraz konkretnych zastosowaniu w różnych dziedzinach działalności człowieka. Podział materiałów 4 podstawowe kryterium

  • ze względu na właściwości chemiczne( metale i niemetale)
  • sposób otrzymywania( materiały pochodzenia naturalnego i wytwarzane przez przemysł)
  • stopnia przetwarzania( materiały wyjściowe, półfabrykaty i wyroby gotowe)
  • zastosowanie Drewno- ścięte pnie drzew poddane obróbce mechanicznej: korowaniu w celu przystosowania ich do potrzeb człowieka i zastosowań budowlanych. Do zalet drewna należą jego: dostępność, umiarkowana cera, niska masa wyrobów z niego wytworzonych, nie toksyczność, estetyka. Wadami są: silna absorpcja cieczy oraz problemy z myciem i dezynfekcją. Najważniejsze wymagania materiałów konstrukcyjnych
  • technologiczne( np. wytrzymałość utrzymania, łatwość obróbki)
  • sanitarnohigieniczne (np. łatwość utrzymania w czystości, objętość chemiczna wobec żywności)
  • ekonomiczne (np. koszt)
  • estetyczne (np. wygląd) Metale określa się zarówno pierwiastki w czystej postaci jak: żelazo, miedź i glin oraz stopy metali. Metale i stopy metali zawierające żelazo( metale żelazne) jak i niezawierające go w swoim składzie ( metale nieżelazne) posiadają zróżnicowane właściwości Żelazo- szerokie zastosowanie mają rude stopy żelaza. Wśród stopów żelaza wyróżniamy: stal, żeliwo Stal to stop żelaza z węglem, w którym ilość węgla nie przekracza 1,5%. Cechy stali to: wytrzymałość, ciągliwość i kujność ( daje się plastycznie formować) Staliwo to materiał powstały w wyniku wlania stali do formy o określonym kształcie. Żeliwo to stop żelaza z węglem zawiera 2,5- 4, 5 % węgla. Żeliwo ma dobre właściwości odlewnicze, wykorzystuje się je do odlewów części maszyn i urządzeń, płyt grzejnych, kuchennych, rusztów, zlewów, części instalacji wodnych, kanalizacji. Materiały nieżelazne występują jako czyste pierwiastki: miedź bądź jako stopy nie zawierające żelaza. Zaliczamy tu: aluminium, miedź, cynk, cynę. Aluminium( glin) to lekki metal o barwie srebrzystobiałej, na jego powierzchni tworzy się cienka warstwa tlenku glinu chroniąca je przed korozją atmosferyczną. Miedź nie można jej stosować w odlewnictwie. Wykorzystuje się ją do wykonania przewodów elektrycznych, rur instalacyjnych, naczyń oraz elementów dekoracyjnych. Cynk stosowany jest do powlekania różnych metali w celach antykorozyjnych oraz wyrobów zbiorników Cyna ma barwę srebrzystoszarą jest miękka i daje się łatwo kształtować. Stosuje się ja do wyrobu naczyń, jej cienką warstwą pokrywa się wyroby żelazne w celu zabezpieczenia przed korozją. Jest także składnikiem lutu. Porcelana- ma ładny połysk, szklista, brawa biała, jest prześwitująca oraz bardzo twarda, twardsza od granitu i zwykłej skali, wypalana jest 2-3 krotnie, jest krucha, ma mała przewodność cieplną. Dzieli się na porcelanę twardą i miękką. Porcelana miękka służy do wyrobu lekkich naczyń stołowych i wyrobów artystycznych. Dźwięk- czysty metaliczny. Porcelit- to tworzywo zaliczane do ceramiki szlachetnej o właściwościach pośrednich między porcelaną a fajansem, wyroby są najczęściej szkliwione o barwie białej lub jasnokremowej są nieprześwitujące, porcelit jest mniej kruchy. Dźwięk – czysty metal, szybko zanikający