Wpływ składników odżywczych na organizm człowieka
Organizm ludzki potrzebuje wielu składników, będących podstawą do normalnego funkcjonowania. Takimi związkami chemicznymi są składniki odżywcze. Występują one w produktach spożywczych trawionych i przyswajanych przez organizm człowieka. Pokarm jest znaczącym i niezbędnym źródłem dostarczania składników odżywczych. Część z nich powstaje już w samym organizmie (tzw. związki endogenne), jednak nienasycone kwasy tłuszczowe, makroelementy, mikroelementy, duża część witamin to związki niezbędne dostarczane poprzez pożywienie. Podział składników odżywczych ze względu na funkcję • Składniki budulcowe np.
Organizm ludzki potrzebuje wielu składników, będących podstawą do normalnego funkcjonowania. Takimi związkami chemicznymi są składniki odżywcze. Występują one w produktach spożywczych trawionych i przyswajanych przez organizm człowieka. Pokarm jest znaczącym i niezbędnym źródłem dostarczania składników odżywczych. Część z nich powstaje już w samym organizmie (tzw. związki endogenne), jednak nienasycone kwasy tłuszczowe, makroelementy, mikroelementy, duża część witamin to związki niezbędne dostarczane poprzez pożywienie.
Podział składników odżywczych ze względu na funkcję
• Składniki budulcowe np. białka, tłuszcze wchodzą w skład wszystkich struktur komórkowych. • Składniki energetyczne np. cukry, tłuszcze są źródłem energii dla organizmu. • Składniki regulujące np. witaminy biorą udział w przemianach pokarmowych w organizmie.
Wiodącymi składnikami odżywczymi są: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz składniki mineralne.
Białka
Białka są makroelementami stanowiącymi około 20% masy ciała. Współtworzą one wszystkie struktury komórkowe. Monomerami białek są aminokwasy. Aminokwasy, które mogą być wytwarzane przez organizm człowieka, to aminokwasy endogenne, a te których organizm ludzki nie potrafi syntezować, to aminokwasy egzogenne. W skład białek wchodzą węgiel (C), tlen (O), azot (N), wodór (H), siarka (S).
Podział białek ze względu na funkcję:
transportowe (hemoglobina, albumina osocza, lipoproteiny) strukturalne (kolagen, elastyna, keratyna, glikoproteiny) odpornościowe i ochraniające (g-globulina, fibrynogen) biorące udział w skurczu (miozyna) białka błon komórkowych hormony (insulina, glukagon, ACTH, ADH) toksyny (jad węża)
Białka transportują różnego rodzaju związki i jony; mają udział w procesie krzepnięcia krwi; decydują o właściwościach odpornościowych organizmu.
Rola białek w organizmie człowieka: są podstawowym składnikiem krwi, mleka, limfy oraz wielu ciał biologicznie czynnych, jak: hormony, enzymy działają jako substancje buforowe, utrzymują właściwy odczyn płynów ustrojowych, treści przewodu pokarmowego biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi służą do budowy i odbudowy zużywających się tkanek (np. złuszczony naskórek, wypadające włosy) pełnią rolę nośnika niektórych witamin, składników mineralnych
Źródłem białek są produkty spożywcze takie jak: mięso mleko sery jaja produkty roślinne
Człowiek dorosły powinien spożywać ok. 1g białka na 1kg masy ciała. Organizm nie jest w stanie magazynować białka. Zapotrzebowanie na białko jest uzależnione od wieku. Dzieci powinny spożywać ok. 2 razy więcej białka niż człowiek dorosły.
- Tłuszcze:
Tłuszcze są estrami glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych.
Tłuszcze są najważniejszym składnikiem energetycznym pożywienia, ponieważ ich przemiany w organizmie są źródłem energii niezbędnej do przebiegu procesów życiowych. Stanowią one nawet do 35% całej energii człowieka.
Ze względu na pochodzenie można wyróżnić: tłuszcze zwierzęce (stan skupienia stały np. smalec) tłuszcze roślinne (stan skupienia ciekły np. olej)
Tłuszcze są także źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych np. kwas arachidonowy.
Zapotrzebowanie na tłuszcz zależy od aktywności fizycznej danej osoby, jak i od wieku. Ludzie, którzy ciężko pracują fizycznie, potrzebują tłuszczów o wiele więcej niż np. osoby starsze, które nie są aktywne zawodowo.
Funkcje tłuszczów: magazynowanie energii izolacja cieplna osłona mechaniczna narządów
Skutki nadmiaru tłuszczów otyłość choroby serca podwyższony cholesterol nadciśnienie tętnicze
Węglowodany:
Cukry (inaczej węglowodany) są związkami organicznymi złożonymi z węgla, wodoru i tlenu.
Funkcje węglowodanów: zapasowe – podczas wieloetapowego spalania 1 g glukozy w komórkach wyzwala się 17,2 kJ energii. U ludzi magazynem energii jest glikogen transportowa – u ludzi glukoza budulcowa (celuloza, hemiceluloza) wchodzą w skład DNA i RNA, stanowią modyfikację niektórych białek. hamują krzepnięcie krwi – heparyna są materiałem energetycznym (fruktoza) i odżywczym (maltoza, laktoza, rafinoza). utrzymywanie ciepłoty ciała
Cukry można podzielić również ze względu na ich przyswajalność przez człowieka: przyswajalne (fruktoza, skrobia) nieprzyswajalne (błonnik)
Źródła cukrów:
produkty zbożowe, rośliny okopowe, trzcina cukrowa, buraki cukrowe, warzywa i owoce, produkty mleczne.
Skutki nadmiaru cukrów cukrzyca otyłość i nadwaga nietolerancja laktozy próchnica zębów
Skutkiem niedoboru węglowodanów w organizmie jest hipoglikemia. Jej objawami są między innymi: drżenie mięśni, senność, zawroty głowy, osłabienie, agresywność.
W ludzkim ustroju węglowodany powinny stanowić około 60% dostarczanej energii. Człowiek spożywa w przybliżeniu 500 g cukrów dziennie. Znaczna część pochodzi z białego cukru. Pieczywo, mąka, owoce, kasza, ryż są źródłem pozostałych węglowodanów.
- Składniki mineralne:
Składniki mineralne są to niezbędne do życia człowieka związki, zapewniające prawidłowy rozwój, reprodukcję oraz zdrowie przez cały okres trwania życia.
Makroelementy – pierwiastki niezbędne do życia, mające największy udział w budowie organizmu.
Mikroelementy – pierwiastki, których udział w budowie organizmu jest nieznaczny.
Składniki mineralne spełniają w żywych organizmach rolę substancji regulujących przemianę materii oraz są materiałem budulcowym. Organizm ludzki zawiera w swym składzie około 40 pierwiastków chemicznych.
Witaminy
Witaminy są to organiczne związki chemiczne egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć i należy je dostarczyć razem z pożywieniem.
Witaminy, oprócz za pomocą pożywienia, dostarczane są poprzez syntezę przez drobnoustroje żyjące w przewodzie pokarmowym oraz z prowitamin, które w organizmie ulegają przekształceniu na witaminy.
Stany zaopatrzenia organizmu w witaminy: hiperwitaminoza (stan wywołany nadmiarem witaminy) hipowitaminoza (stan wywołany niedoborem witaminy) awitaminoza (stan wywołany brakiem witaminy)
Skutki niedoboru witamin: choroby (krzywica, kurza ślepota, anemia, pelagra, szkorbut) mała krzepliwość krwi osłabienie odporności organizmu wypadanie włosów zahamowanie wzrostu
Woda:
Woda jest najważniejszym związkiem chemicznym na Ziemi. Produkty żywnościowe zawierają zwykle duże ilości wody. Bez tego związku chemicznego organizm ludzki nie ma prawa bytu.