Kwas chlorowodorowy - właściwości i zastosowania

Kwas chlorowodorowy potocznie zwany jest kwasem solnym. Jest on kwasem beztlenowym o reszcie kwasowej I. Kwas solny jest cieczą bezbarwną która ‘dymi’ na powietrzu, ponieważ chlorowodór wydobywający się z naczynia łączy się z parą wodną z powietrza tworząc mgiełkę. Ten kwas rozpuszcza się w wodzie z wydzieleniem ciepła, a jego gęstość jest większa od gęstoścgo wody. Kwas chlorowodorowy jest żrący, a maksymalne jego stężenie procentowe to 38%. Stosuje się go w przemyśle farmaceutycznym, chemicznym (do produkcji barwników), spożywczym ( w procesie produkcji m.

Kwas chlorowodorowy potocznie zwany jest kwasem solnym. Jest on kwasem beztlenowym o reszcie kwasowej I. Kwas solny jest cieczą bezbarwną która ‘dymi’ na powietrzu, ponieważ chlorowodór wydobywający się z naczynia łączy się z parą wodną z powietrza tworząc mgiełkę. Ten kwas rozpuszcza się w wodzie z wydzieleniem ciepła, a jego gęstość jest większa od gęstoścgo wody. Kwas chlorowodorowy jest żrący, a maksymalne jego stężenie procentowe to 38%. Stosuje się go w przemyśle farmaceutycznym, chemicznym (do produkcji barwników), spożywczym ( w procesie produkcji m.in. sztucznego miodu, cukru, przypraw do zup, twarogów i serków homogenizowanych), metalurgicznym (do otrzymywania metali z rud metali, oczyszczania powierzchni metalowych) i w przemyśle tworzyw sztucznych (do produkcji włukien).