
Przystosowania orła do zdobywania pokarmu
Orzeł jest ptakiem drapieżnym. Największą część diety stanowią z reguły średniej wielkości ssaki i ptaki wielkości kaczki, kury domowej. Ofiarą padają często myszołowy, sowy, gołębie, zające czy młode sarny. W górach ofiarami są często świstak, młode kozice i owce. Polują także na mniejszą zdobycz - gryzonie, gady (w tym niektóre gatunki węży), płazy, a wyjątkowo chwytają ryby i owady. Chętnie również żeruje na padlinie, szczególnie zimą, korzystając z tej upolowanej przez myśliwych lub resztek pozostawionych przez wilki.
Orzeł jest ptakiem drapieżnym.
Największą część diety stanowią z reguły średniej wielkości ssaki i ptaki wielkości kaczki, kury domowej. Ofiarą padają często myszołowy, sowy, gołębie, zające czy młode sarny. W górach ofiarami są często świstak, młode kozice i owce. Polują także na mniejszą zdobycz - gryzonie, gady (w tym niektóre gatunki węży), płazy, a wyjątkowo chwytają ryby i owady.
Chętnie również żeruje na padlinie, szczególnie zimą, korzystając z tej upolowanej przez myśliwych lub resztek pozostawionych przez wilki.
Każdego dnia orzeł zjada około 250 - 300 g pożywienia. Orzeł może przetrwać tygodniową głodówkę, ale potem pochłania za jednym zamachem ok. 900 g pokarmu.
Poluje głownie z niskiego lotu, około 100 m nad ziemią. W końcowej fazie tuż przed uderzeniem orzeł zmienia układ sylwetki wysuwając do przodu nogi ze szponami. Uderzenie ma ogromną siłę, u mniejszych ssaków potrafi połamać i zmiażdżyć kości czaszki. Atak przeprowadzany jest zawsze bardzo precyzyjnie i z ogromną siłą. Potrafi dostrzec ofiarę z odległości kilku kilometrów. Ptaki chwyta głównie w momencie ich startu. Polują w ciągu dnia, rzadko przed wschodem lub po zachodzie. Skuteczność polowań zwiększa współpraca parami, choć nigdy nie gromadzą się w większej ilości na danym obszarze.
Przystosowania orła do zdobywania pożywienia:
• Dziób Ptaki drapieżne mają zakrzywione dzioby przystosowane do rozszarpywania ciała ofiar i wyrywania kawałków mięsa. Ostre zakończenie dzioba wbija się w ciało ofiary niczym nóż, a następnie rozszarpuje je na kawałki, które połyka w całości lub delikatnie podaje swoim pisklętom.
• Nogi Posiadają stosunkowo długie i mocne, ostro zakończone pazury. Mają one często dłuższy niż pozostałe środkowy palec, który ułatwia im sięganie po zdobycz. Ptaki posiadające duże, silne palce z równie mocnymi pazurami umożliwią im zabijanie dużych ofiar. Potężne szpony gwarantują skuteczność polowań , ich nacisk jest 15 razy większy od ucisku ludzkiej dłoni.
• Słuch Ptaki drapieżne mają bardzo dobry słuch, który wspomaga wzrok w czasie polowań.
• Wzrok Ptaki drapieżne mają duże oczy z przystosowaniami do niezwykłego widzenia. Oczy największych latających drapieżników są tak duże jak oczy ludzi. Duża powierzchnia oka umożliwia wpadanie do jego wnętrza dużej ilości światła. Ich wzrok sięga na bardzo duże odległości i mają szerokie pole widzenia.
